Podczas zajęć uczniowie klasy drugiej rozmawiali o tym, jak ważne jest zdrowe odżywianie i dlaczego warto jeść warzywa każdego dnia. Dowiedzieli się, że warzywa i owoce to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, które pomagają nam rosnąć, uczyć się i mieć dużo energii.🍎🥕🥬
W ramach zajęć praktycznych dzieci przygotowały surówki jesienne z sezonowych warzyw – m.in. z marchewki, jabłka, kapusty i buraków. Uczyły się przy tym zasad higieny, bezpiecznego posługiwania się przyborami kuchennymi oraz współpracy w grupie.
Gotowe surówki były kolorowe, pachnące i bardzo zdrowe – a przede wszystkim przygotowane własnoręcznie, co sprawiło uczniom wiele radości. Na koniec wspólnie omówiliśmy, jak można komponować zdrowe posiłki i dlaczego warto ograniczać słodycze i fast foody.
Zajęcia pokazały, że zdrowe jedzenie może być nie tylko pożywne, ale też pyszne i pełne barw jesieni 🍎🥕🥬


